Wanneer kunnen we zeggen of een logo goed is?
Een goed logo is onderscheidend, passend, praktisch, grafisch, eenvoudig in vorm en brengt de beoogde boodschap over.
Dit zijn alvast 5 basisprincipes waaraan een logo zou moeten voldoen:
- Eenvoudig
- Herkenbaar
- Tijdloos
- Veelzijdig
- Toepasselijk
1. Eenvoudig
Een eenvoudig logo-ontwerp zorgt voor herkenning en maakt het logo veelzijdig. Goede logo’s hebben iets uniek.
2. Herkenbaar
Even belangrijk als eenvoud is herkenbaarheid. Het onderwerp van een logo is van relatief weinig belang, en zelfs de inhoud speelt niet altijd een belangrijke rol. Dit impliceert niet dat de inhoud ongewenst is.
De verhouding tussen het symbool en wat gesymboliseerd wordt is zeer vaak onmogelijk om te bereiken en onder bepaalde voorwaarden objectief.
Het enige wat van belang is bij logos, is dat ze onderscheidend, onvergetelijk en duidelijk zijn.
3. Tijdloos
Een goed logo moet tijdloos zijn. Daarbij moeten we ons de vraag durven stellen of het minstens 10 jaar kan meegaan. Tenslotte wil je niet veranderen van logo zoals je van kledij wisselt.
Uiteindelijk ga je veel investeren in de merkidentiteit. Je logo als lichtletters op je gevel, je naamkaartjes, enveloppes en briefhoofden, de verkoops- en productbrochures, allerlei promotiemateriaal zoals t-shirts, wagenbelettering, mokken enz…
Het is vooral van belang dat het bij het begin goed zit.
Dus volg niet de trends, maar steek er bovenuit.
4. Veelzijdig
Een veelzijdig logo moet kunnen werken doorheen verschillende mediums, het moet functioneel zijn. Daarom moet een logo ten allen tijde in vector-formaat ontworpen worden zodat het op elke maat kan geschaald worden. Het moet werken op postzegelformaat en op baanaffiches. Het logo moet zowel horizontaal als verticaal kunnen gebruikt worden. En last but not least, een logo moet in zwart-wit even sterk of liefst nog sterker zijn dan in kleur.
5. Toepasselijk
Een logo beoogd een bepaald doel, zo zal een logo voor een merk kinderschoenen en een logo voor een advocatenbureau er anders uitzien.
Waar wel nog kan in gedifferentieerd worden, is naar welk cliënteel het advocatenbureau zich wil richten. Is het eerder voor het brede publiek of gaan ze zich toespitsen op bedrijfsadvocatuur.
Wat ook nog belangrijk is om mee te geven, is dat een logo niet dient aan te tonen welke producten je verkoopt. Nokia toont geen mobiele telefoons, Mercedes toont geen auto, computermerken tonen geen computers. Zij lossen het op met een tagline die omschrijft wat ze doen of waar ze zich in willen differentiëren ten opzichte van de concurrentie.
Een logo dient uitsluitend voor herkenning.
Enkele voorbeelden van logos die niet werken omwille van gebrek aan eenvoud, foute lettertypekeuze of onduidelijke verwijzingen binnen de iconografie.
Het is heel duidelijk dat heel wat bedrijven werk aan de winkel hebben.
Gebrand biedt de oplossing om je merk of product zichtbaarder op de markt te zetten. Stuur me een berichtje of bel me en we kijken samen wat Patrick voor je kan uitwerken.