Met de vraag hoe je je applicatie tussen het oneindige aanbod van apps op ‘Google Play’ en de ‘App-store’ kan laten opvallen, ging deze opdracht voor een app-icoon ontwikkeling van start.
Bart Vanseer, gespecialiseerd in het monitoren en onderhoud van IT-infrastructuren kwam bij me terecht met de vraag of ik voor hem een logo/icoon kon ontwerpen voor een nieuwe applicatie binnen de bouwsector.
Een applicatie die ervoor zorgt dat werknemers snel getraceerd kunnen worden en zelf hun uren gemakkelijk kunnen ingeven, met als doel de vereenvoudiging van de administratie achteraf.
Location based timetracking simplified.
Dit werd meteen ook de tagline waarmee we het product gingen omschrijven en tegelijkertijd zaten hier alle elementen in vervat die moesten terugkomen in de visualisatie van het logo/icoon.
Hoe kan ik dit visualiseren zonder te vervallen in de eenheidsworst die terug te vinden is op de ‘App-store’? De combinatie van tijdsnotatie en locatieweergave maken het er niet makkelijker op om met een eenvoudig icoon op de proppen te komen.
Locatie.
In dit stadium ben ik vooral op zoek gegaan naar de iconografische weergave van tijd en locatie. Je kan de locatie weergeven als pin, maar dat wordt dan weer door iedereen gebruikt. Een kruisje leek me een betere optie.
Tijd.
Het gegeven ‘Tijd’ kan je dan weer als digitaal of analoog gaan weergeven. Vermits het om een online toepassing gaat leek de digitale weergave de gepaste optie.
Na een eerste zoektocht kom ik uit op een kruis en een dubbelpunt, wat het verhaal perfect onderbouwd. Na overleg beslissen we dat het kruis ook een negatieve bijklank met zich meedraagt. Met andere woorden, opnieuw naar de tekentafel.
Over een andere boeg.
Met de letter ‘T’ als uitgangspunt, kan ik vertrekken voor een abstracte weergave van de wijzers van een klok. Het punt gebruik ik als verwijzing naar de pin. Op deze manier zitten beide elementen verwerkt in 1 letter die meteen ook kan dienen als opvallend icoon.
Het geheel blijft abstract en zorgt tegelijk voor een tijdloos gevoel. Zonder rechtstreeks een uurwerk of een pin te gebruiken is er toch een verwijzing naar het verhaal achter het icoon.
Kleur, een evidente keuze.
Steeds een moeilijk gegeven, maar samen met Bart beslis ik in eerste fase om te gaan voor geel (rationeel, zakelijk, beweeglijk, …) en paars (groei, vooruitgang ,…).
Wanneer het logo getest wordt tussen de andere app’s merken we algauw dat de kleurenversie niet genoeg opvalt en kiezen we resoluut voor de zwart-wit versie.
Heeft ook uw project nood aan eenvoud en zichtbaarheid, geef me gerust een seintje, dan bekijken we samen wat Gebrand voor U kan uitwerken.
Maar vooral, hou het eenvoudig en onvergetelijk!