Openstaan, verbinden en grenzen verleggen.
Met ongeveer 10.500 studenten is Odisee bij de grootste onderwijsinstellingen van Vlaanderen. Ze heeft 6 campussen in Brussel, Aalst, Gent en Sint-Niklaas. Odisee maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.
Een half logo aan halve prijs.
Eén van de vele opmerkingen die je krijgt als een instituut als HUB Kaho beslist om zijn identiteit te vernieuwen en aan te passen aan de huidige noden.
‘Een onleesbaar logo, dat kan toch niet!’
‘Waar is de rest gebleven?’
‘Moeten we dan ook maar de halve prijs betalen’
Enkele voorbeelden van online reacties bij het bekendmaken aan het grote publiek. En ja inderdaad, goede, minder goede, slechte en zelfs grappige reacties maken deel uit van het lanceren van een nieuw merk. Zo ook was dit het geval bij de lancering van Odisee.
Onleesbaar.
Maar waarom heb ik nu net gekozen om het me zo moeilijk te maken. Ik had op ‘safe’ kunnen spelen en iets maken dat veel minder reacties had uitgelokt.
Wel, uiteraard begint ook hier alles met een zoektocht naar het bedenken van een concept dat zich baseert op de merkstrategie die uitgeschreven werd bij de bedenkers van de naam.
We kunnen er niet tussenuit dat de naam verwijst naar het verhaal van de Griekse held Odysseus die nadat hij de Trojaanse oorlog had gewonnen nog eens 10 jaar ging rondzwerven voor hij thuiskeert. Een verhaal met veel negatieve aspecten waar de positieve boodschap de zoektocht naar zichzelf blijkt te zijn, een toonbeeld van doorzettingsvermogen.
En net dat werd het uitgangspunt van mijn conceptuele aanpak naar het juiste beeldmerk voor de Odisee Hogeschool.
Odisee, een verhaal dat jij schrijft. Het woord is zoals de zoektocht niet volledig, je moet zelf de moeite doen om het te kunnen lezen, desalniettemin kunnen de letters die er staan, geen andere letters zijn dan welke ze zijn. De stukken die weggelaten zijn, zijn heel makkelijk door ons brein aan te vullen.
Vanuit die optiek zijn de merkstrategie en merkidentiteit op elkaar afgestemd. Daarom werd dit ontwerpvoorstel als favoriet gekozen door de verschillende leeftijdsgroepen uit de Raad van Bestuur en de afgevaardigden van de studentenraad.
Een herkenbaar icoon
De bedoeling was om van de cirkel, het enige element dat volledig is, het icoon te maken dat verwijst naar Odisee. Het staat voor het oneindige proces van levenslang leren. We wilden zelfs zover gaan dat na verloop van tijd, de studenten automatisch de cirkel gingen herkennen in alles wat ze rondom hen tegenkwamen en dit dan samen met de hashtag gingen verspreiden op social media.
Merken zijn geëvolueerd naar een herkenning zonder dat zelfs de naam er nog bij hoeft te staan. Dat was het streefdoel met Odisee.
Instagram en hashtags
Uiteraard gaat Odisee veel inzetten op social media. Instagram wordt naast Facebook het belangrijkste medium om verhalen te delen, de verhalen die hun studenten momenteel aan het schrijven zijn.
Op Instagram wordt intussen de cirkel in al zijn facetten gedeeld met een doorverwijzing naar de hogeschool. Zelfs in de natuur vinden we het Odisee-icoon terug 😉
Zwart als modekleur?
Ja, inderdaad. Het logo bestaat enkel in zwart. Het straalt tijdloosheid uit en tegelijk kunnen we een volledig kleurenpalet gebruiken binnen de studiegebieden en komen we daar niet in een conflictsituatie terecht.
In brochures en andere communicatiemiddelen krijgt elk studiegebied zijn eigen kleur. Daar waar de tagline stond, hebben we de mogelijkheid gegeven om de opleiding te plaatsen.
Dit project werd uitgevoerd in opdracht van Megaluna.
Voor meer informatie over Odisee kan je terecht op www.odisee.be
Heeft ook uw project nood aan eenvoud en zichtbaarheid, geef me gerust een seintje, dan bekijken we samen wat Gebrand voor U kan uitwerken.
Maar vooral, hou het eenvoudig en onvergetelijk!