De perfecte maalgraad voor koffie

De perfecte maalgraad voor koffie

Hoe bepaal je de maalgraad?

Welke maalgraad het beste is voor je koffiebonen hangt af van verschillende zaken. Hieronder 3 belangrijke factoren waarmee je rekening dient te houden als je op zoek bent naar de correcte maalgraad:
  • Zetmethode (filter, espresso, french press)
  • Kenmerken van de koffieboon (fruitig voor filter, nootachtig voor espresso)
  • Branding van de koffiebrander (lichte, medium of donkere branding)

Een fijne maling zorgt voor meer contact met het water dan met een grove maling. Ook zullen de bestanddelen van de koffie sneller oplossen bij een fijne maling dan bij een grove maling.

 

Waarom investeren in een koffiemolen?

Hier zijn 3 redenen waarom je het beste kunt investeren in een koffiemolen:
  • altijd verse koffiebonen
  • de fijnheid van de maling kan je zelf bepalen
  • consistentie in korrelgrootte

Gemalen koffie blijft niet lang vers. Wanneer koffie gemalen wordt gaan de aroma's in de koffie oxideren. Hierdoor blijft gemalen koffie maar een paar uur vers. De fijnheid van de maling is de basis waarmee je kunt variëren om het gewenste resultaat te behalen. Koffie malen doe je het beste met een elektrische molen of een handmolen, dus zeker NIET met een messenmolen.

 

MALING ZETMETHODE
Extra grof Cold brew
Grof French Press, perculator, cupping
Medium grof Chemex
Medium Moccamaster, Aeropress
Medium fijn V60
Fijn Espresso
Terug naar blog